Rakennuslaki uudistuu vuonna 2025 – mikä muuttuu?

Niksinurkka

Miten rakennuslaki­uudistus vaikuttaa rakentamiseen ja remontointiin?

Vuoden 2025 alusta Suomessa astuu voimaan merkittävä rakennuslain uudistus, joka on osa laajempaa pyrkimystä modernisoida ja yksinkertaistaa rakentamiseen liittyviä säädöksiä. Uudistuksen tavoitteena on tehostaa rakennusprosessia, edistää kestävää rakentamista ja parantaa rakennusten energiatehokkuutta. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät muutokset ja niiden vaikutukset rakennusalaan.

Rakennuslaki­uudistuksen pääkohdat

  1. Yksinkertaistetut lupaprosessit: Uudistus tähtää siihen, että lupaprosessit nopeutuvat ja yksinkertaistuvat. Tavoitteena on vähentää byrokratiaa ja siirtää osa lupamenettelyistä digitaaliseen ympäristöön, mikä helpottaa sekä rakentajien että viranomaisten työtä.
  2. Kestävä rakentaminen: Ympäristöystävällisyyden vaatimukset kiristyvät. Uudessa laissa painotetaan vähähiilisiä rakennusmateriaaleja ja energiatehokkuutta, ja näiden arviointi tulee osaksi rakennuslupaprosessia. Uudisrakennusten on täytettävä entistä tiukemmat energiatehokkuuden standardit. Uudessa laissa kiinnitetään erityistä huomiota rakennusten elinkaaren hallintaan. Tämä tarkoittaa, että rakennushankkeissa tulee entistä tarkemmin suunnitella ja toteuttaa rakennusten koko elinkaareen liittyviä toimenpiteitä, kuten huollot, korjaukset ja perusparannukset. Rakennusten elinkaarihallinnan parantamisella pyritään pidentämään rakennusten käyttöikää ja vähentämään ympäristökuormitusta.
  3. Rakennusten digitalisaatio: Digitaaliset työkalut ja älykkäät järjestelmät otetaan laajemmin käyttöön rakennusprojekteissa. Tämä sisältää esimerkiksi älykkäät mittausjärjestelmät ja sensorit, jotka parantavat rakennuksen toimivuutta ja energiatehokkuutta.
  4. Tontin käytön tehostaminen: Uudistus kannustaa tehokkaampaan maankäyttöön kaupunkialueilla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi korkeampien rakennusten sallimista tietyillä alueilla ja tiheämpää kaupunkirakentamista.

Vaikutukset rakentamiseen

Odotamme uudistusten tuovan mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia. Lupaprosessien nopeutuminen voi tehdä uusien hankkeiden aloittamisen houkuttelevammaksi ja tehostaa olemassa olevien rakennusprojektien aikataulua. Toisaalta kestävän kehityksen vaatimukset edellyttävät uusien materiaalien ja tekniikoiden omaksumista ja kouluttautumista.

Rakennuslupamenettely yksinkertaistuu, jolla pyritään nopeuttamaan rakennusluvan saamista. Lupaa hakevalle uuden lain selkeyttävä muutos on toimenpideluvan ja rakennusluvan yhdistäminen. Erillistä harkintaa haettavien lupien välillä ei ole tarpeen enää tehdä. Uuden lain mukaan rakentamislupaa ei tarvitsisi enää pieniin rakennushankkeisiin (esim. piharakennus, sauna, varasto). Tällaisia olisivat muun muassa:

  • pinta-alaltaan alle 30 m² tai tilavuudeltaan alle 120 m³ rakennus.
  • pinta-alaltaan alle 50 m² katos.
  • yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa enintään neljä henkilöä.
  • alle 30 metriä korkea masto / piippu tai kooltaan alle 2 metriä oleva valaistu mainosrakenne.

Rakentamisympäristöllä on kuitenkin merkitystä rakentamislupaa koskien. Pieneen rakennushankkeeseen tulee hakea rakentamislupa, jos rakentamisella on merkittävää vaikutusta alueiden käytölle, kulttuuriperintöön, maisemalle, ympäristönäkökohtiin tai rakentaminen edellyttää viranomaisvalvontaa.

Vaikutukset remontointiin

Rakennuslain uudistus vaikuttaa myös remontointiin. Vaikka suurempi osa muutoksista kohdistuu uudisrakentamiseen, on olemassa useita tekijöitä, jotka vaikuttavat myös olemassa olevien rakennusten kunnostamiseen.

  • Helpotettu lupaprosessi: Remontointiin liittyvien lupaprosessien yksinkertaistaminen ja digitalisointi vähentävät kynnystä ryhtyä rakennusten kunnostamiseen ja voivat nopeuttaa projektien alkamista.
  • Energiatehokkuusremontit: Uudistus kannustaa parantamaan vanhojen rakennusten energiatehokkuutta esimerkiksi lisäämällä eristystä tai päivittämällä lämmitysjärjestelmiä. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tarjoaa yhdistyksille ja yhteisöille tukea öljy- ja kaasulämmityksestä luopumiseen.Yksityiset talonomistajat voivat hakea ELY-keskuksen avustusta öljy-tai kaasulämmityksen vaihtamiseksi energiatehokkaampaan lämmitysmuotoon.
  • Ympäristöystävälliset valinnat: Uusi laki suosii vähähiilisiä ja kestäviä rakennusmateriaaleja. Remontoijan kannattaa tutustua eri materiaalien ympäristövaikutuksiin ja mahdollisuuksiin käyttää kestävämpiä vaihtoehtoja.
  • Tuet ja kannustimet: Hae avustusta, jos sellainen on remonttiisi mahdollista saada. Valtio tai kunnat tarjoavat tukia tai kannustimia energiatehokkaiden ratkaisujen ja materiaalien käytölle. Tästä artikkelista löydät muutamia linkkejä ARA:n ja ELY-keskuksen tarjoamiin avustuksiin.
  • Käyttötarkoituksen muutos: Rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksia, kuten vanhojen teollisuusrakennusten muuttaminen asuinkäyttöön, helpotetaan osana laajempaa tontin käytön tehostamista.

Esteettömyyden parantaminen: Lakiuudistuksessa kiinnitetään huomiota esteettömyyteen, joten remonteissa on hyvä harkita ratkaisuja, jotka parantavat rakennuksen saavutettavuutta esimerkiksi liikuntaesteisten osalta. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tarjoaa korjausavustusta iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden asuntoihin. Lisäksi ARA tarjoaa taloyhtiöille esteettömyysavustusta remontteihin, jolla helpotetaan rakennuksen saavutettavuutta.

Remontointi vuonna 2025

Rakennuslain tarkoituksena on varmistaa turvallinen, terveellinen ja kestävä rakentaminen. Helpottaa rakentamisen aloittamista ja ohjata rakentamista ja remontointia ympäristöystävälliseen suuntaan. Olemme ottaneet rakennuslakiuudistukset huomioon mm. päivittämällä rakennussuunnttelu- ja hallinnointiohjelmistot. Opastamme remontin tilaajaa tarvittaessa, jotta remontointi sujuu uuden rakennuslain mukaisesti. HUJU Remonttien asiantuntemus tarjoaa apua tuleviin remontteihin ja remontin suunnitteluun. Ota yhteyttä ja tilaa maksuton arviokäynti.

Pyydä tarjous remontillesi!

Kun pyydät tarjousta, niin kuvaile kohteesi tarkasti kuvien kera. Kuvat auttavat määrittelemään tarjouksen tarkemmin. Tarvittaessa sovimme maksuttoman arviokäynnin.