Puupintaisen terassin keväthuolto

Niksinurkka, Terassiremontti

Huolla terassisi kuntoon kesäksi

Terassit tarvitsevat huolenpitoa pitkän talven jälkeen, koska lumi, kosteus sekä auringonvalo haalistavat terassin pintaa. Katettu terassi säilyy paremmin kuin kattamaton. Säännöllinen huolto varmistaa, että terassi pysyy turvallisena, toimivana ja esteettisesti miellyttävänä kesäkauden. Olemme koonneet tähän artikkeliin terassin tärkeimmät huoltotoimenpiteet.

1. Tarkastus ja puhdistus

Aloita terassin huolto tarkistamalla se silmämääräisesti. Etsi merkkejä lahoamisesta, halkeamista ja löystyneistä kiinnikkeistä. Jos terassin pinnassa on selkeästi likaa, hometta tai sammalta, puhdista se miedolla pesuaineella ja pehmeällä harjalla. Vältä voimakkaita painepesureita, jotka voivat vahingoittaa puupintaa. Jos käytät painepesuria, käytä tällöin rotaatioharjaa. Alan kaupoissa on myynnissä erilaisia terassin pesuun sopivia pesuaineita. Homeen poistoon löytyy myös omat aineensa. Jos terassisi on esimerkiksi katettu ja likaa ei ole, niin pelkkä harjaus voi riittää ennen muita tarvittavia huoltotoimenpiteitä.

2. Kiinnikkeiden kiristäminen

Tarkista kaikki ruuvit, naulat ja kiinnikkeet. Kiristä löystyneet osat ja korvaa ruostuneet tai vahingoittuneet kiinnikkeet uusilla.

3. Lankkujen korjaus tai vaihto

Jos terassilta löytyy lankkuja, jotka ovat vahingoittuneet tai lahonneet, on ne korjattava tai vaihdettava ehjiin tai uusiin. Varmista, että korvaat vanhat lankut samantyyppisellä materiaalilla säilyttääksesi terassin ulkonäön ja toimivuuden.

Pyydä tarjous terassin huoltamisesta, korjaamisesta tai uuden rakentamisesta

4. Hionta ja pintakäsittely

Mikäli terassin pinta on karhea tai halkeileva, hionta voi olla tarpeen. Näin varmistat, että pintaan ei jää tikkuja tai muita teräviä kohtia. Hionnan jälkeen terassi kannattaa käsitellä suoja-aineella, kuten puunsuoja-aineella, öljyllä tai lakalla, joka suojaa pintaa sään vaikutuksilta ja UV-säteilyltä.

Lämpöpuun tai painekyllästetyn puun on annettava kuivaa rauhassa ennen öljyämistä. Kuiva puu imee öljyä hyvin ja säilyy kauniina pidempään. Optimaalinen sää puupinnan öljyämiseen on pilvipoutainen sää, jolloin auringon valo ei pääse paistamaan puun pintaan suoraan. Öljy imeytyy huonosti kuumaan puuhun. Siitepölyaikaan ei myöskään kannata öljytä terassia. Jos et tiedä terassisi historiaa, ota selvää, mitä öljyä tai väriä terassin lautoihin on käytetty aiemmin. Asian voi testata pienelle alueelle, ei niin näkyvään kohtaan, imeekö puu öljyn? Jos öljy jää vain pintaan, puu on luultavasti käsitelty aiemmin lakalla tai lakkapitoisella käsittelyaineella. Tällöin käytä samaa suojaustapaa tai hio pinta kauttaaltaan. Jos terassi on uusi ja painekyllästetystä puusta, sen öljyämistä suositellaan aikaisintaan 1-2 vuoden päästä.

5. Kaiteiden ja portaiden huolto

Älä unohda terassin kaiteita ja portaita huoltotoimenpiteissä. Ne vaativat samat tarkastus-, puhdistus- ja huoltotoimenpiteet kuin itse terassilankutkin.

6. Ympäristön huolto

Huolehdi myös terassin ympäristöstä. Leikkaa kasvillisuus, joka koskettaa terassia, ja varmista, että maaperän kosteus ei pääse aiheuttamaan vahinkoa.

7. Säännöllinen ylläpito

Tee terassin kunnostustoimenpiteistä säännöllinen rutiini, jotta terassi pysyy hyvässä kunnossa vuodesta toiseen. Kevät on usein paras aika suorittaa suurin osa huoltotoimenpiteistä valmistautuessa kesäkauteen.

HUJU Remontit rakentaa uusia terasseja ja kunnostaa huonokuntoisia terasseja Jyväskylän seudulla. Pyydä tarjous uuden terassin rakentamisesta tai vanhan korjaamisesta hyvissä ajoin. Anna tarjouspyynnössä mahdollisimman tarkat tiedot. Tarvittaessa soita ja kysy, miten toteutettaisiin sinun kohteeseesi paras mahdollinen terassi!